Blogpost | 28 juni 2022

5 verkeerde redenen om een startup te beginnen

Als ik spreek met starters en potentiële ondernemers, is mijn eerste vraag altijd dezelfde : “Waarom wil je ondernemen? Waarom wil je een startup beginnen?”

De why interesseert me veel meer dan de what, de who, de how, de when en de where.

15 jaar geleden had ik zelf een tiental redenen om te starten met ondernemen. 15 jaar later bleken er 5 goeie redenen en 5 minder goeie redenen te zijn. In deze blogpost kijk ik even terug op mijn 5 minder goeie redenen.

Article fallback

“Ik wil mijn eigen baas zijn”

Dit was 15 jaar geleden mijn allerbelangrijkste reden. Maar : Think again. Je zal misschien geen officiële baas hebben, maar je zal hopelijk veel nieuwe bazen hebben: je klanten. Klanten betalen de facturen, klanten zijn de reden waarom je jezelf en je personeel kan betalen. Klanten zullen je zaak maken of kraken. Koester ze.

“Ik wil meer geld verdienen”

Laten we niet schijnheilig doen. Dit is vaak één van de drivers van starters en ondernemers. In het begin kwam de ontnuchtering echter heel snel. Achteraf besef ik veel beter: veel ondernemers verdienen in de eerste jaren fors minder dan als loontrekkende. Sommige zelfs helemaal niets. Puur financieel staat er wel tegenover dat je later, als de zaak groeit en bloeit, meer kunt verdienen. Veel meer zelfs. Dus je zet een stap achteruit om er mogelijks twee vooruit te zetten. Dit risico wordt beloond. Maar soms ook niet.

“Ik wil geld ophalen bij investeerders”

Ik geef het toe: ik vind geld ophalen nog steeds iets sexy hebben. "Bedrijf X haalt 2 miljoen op", "Bedrijf B tankt 10 miljoen", "Bedrijf C tankt 150 miljoen dollar en is nu een unicorn". Ik las het op den duur zoveel dat ik me begon af te vragen of ik de enige was die dat tankstation niet vond. Maar de tijd van het gratis geld lijkt even voorbij. En 15 jaar later is mijn standpunt toch anders. In bepaalde gevallen kan het bijzonder nuttig zijn om geld op te halen (bvb je wil sneller groeien, er zijn misschien investeringen nodig, je product/dienst is nog niet klaar, je eerste personeel is misschien nog niet rendabel, ...). Maar geld ophalen is nog altijd een middel en geen doel op zich. Ondernemers die geen durfkapitaal nodig hebben om te groeien zijn geen mindere ondernemers.

Klanten betalen de facturen, klanten zijn de reden waarom je jezelf en je personeel kan betalen. Klanten zullen je zaak maken of kraken. Koester ze.

“Het staat goed op mijn CV”

Als loontrekkende vond ik mijn CV en functietitel best belangrijk. Maar het is niet voor even. Ik ken veel mensen die begonnen als loontrekkende en dan ondernemer werden. Maar ik ken er weinig die als ondernemer opnieuw loontrekkend werden. Ondernemer ben je heel vaak voor het leven. 15 jaar later besef ik: Ondernemen en “CV” is eigenlijk een contradictio in terminis. Mijn CV en functietitel? I could not care less.

“Ik wil me amuseren”

Ik had een bijzonder romantisch beeld over startups. De kick van een nieuwe klant, samen naar een doel werken, veel pingpongen en pinten drinken op vrijdagavond. En er is niets mis met veel plezier en passie in je job, integendeel. Maar ondernemen is, zeker in het begin, geen rozengeur en maneschijn. Ik moet altijd glimlachen met de titel “CEO” in een startup. Chief Everything Officer in plaats van Chief Executive Officer. Je zal letterlijk alles moeten doen, dingen waar je verzot op bent en dingen die je haat. Je startup is je baby. Je zal het enorm graag zien maar het zal je vaak wakker houden ’s nachts, en je zal veel shit moeten opkuisen 😊

(bron: naast eigen ervaringen waren oa Simon Sinek (Start with why) en Jürgen Ingels (50 lessen voor ondernemers) herkenbare boeken voor mij).

Neem contact op met SHFT

Deze site gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy.

Aanpassen